Sundhedstips - nu med lyd

Hør om aktive børn, alkoholforbrug, sikker sex og meget andet i en række radioindslag, Randers Sundhedscenter har lavet i samarbejde med Radio Alfa.

I efteråret 2012 gav sundhedspersonalet fra Randers Sundhedscenter lytterne på Radio Alfa gode råd om alt lige fra sunde madpakker til rygøvelser. Vi har samlet de mange indslag her på siderne. Du vælger blot den udsendelse, du gerne vil høre, fra listen nedenunder.

Aktive børn

Dette sundhedstip handler om at få børn til at bevæge sig mere. Tippet giver forældre, hvis børn deltager i kampagnen "Aktiv rundt i Danmark"  konkrete råd om, hvordan de kan støtte deres børn til at være mere aktive i hverdagen. Det er sundhedskoordinator Jesper Jakobsen fra Randers Sundhedscenter, der giver forældrene gode råd. 

Lyt til sundhedstippet herunder:

Alkohol

Sæt proppen i

Hvert år kører Sundhedsstyrelsen en landsdækkende kampagne om alkohol. Det sker i ugerne 40, 41 og 42. Randers Sundhedscenter støtter op om kampagnerne. Sundhedskoordinator Inger Kruse Andersen fortæller i ugens tip på Radio Alfa om Randers Sundhedscenters tilbud om forbyggende alkoholsamtaler og en ny App, der tæller dine genstande.

Lyt til sundhedstippet herunder:

Giv tid - om talehandicap

Giv tid kampagnen er et initiativ fra Hjernesagen, der skal hjælpe mennesker, der har haft en blodprop i hjernen eller en hjerneblødning. 

Det rammer ofte sprogcentret i hjernen, og disse mennesker får derfor et sproghandicap.

I ugens radiotip fortæller logopædagog Katrine Ankerskou fra Randers Sundhedscenter om afasi, "når sproget bliver slået i stykker," og hvordan andre mennesker kan hjælpe de medborgere, der ikke kan udtrykke sig. 

Lyt til sundhedstippet herunder:

Vinterdepression

Bliver du deprimeret om vinteren, eller kender du én, der gør?

Hver 20. dansker lider af vinterdepression, når mørket sænker sig i de kolde måneder, men der er heldigvis hjælp at hente. Psykolog Annemarie Ostenfeld fra Randers Sundhedscenter giver nogle tips til, hvordan lysterapi og traveture i det fri i de lyse timer kan hjælpe på mange menneskers humør i vintermånederne.

Lyt til sundhedstippet herunder:

Condomeriet

I Condomeriet på Randers Sundhedscenter kan borgerne købe kondomer i alle regnbuens farver, men de kan også få råd og vejledning om alt lige fra sikker sex til sexologisk rådgivning om den første gang, og hvordan man får sit sexliv til at blomstre i et langvarigt parforhold. Johnnie Fledelius fra Condomeriet på Randers Sundhedscenter fortæller Bo Ørris fra Radio Alfa, om de mange tilbud som Condomeriet tilbyder folk i alle aldersklasser.

Lyt til sundhedstippet herunder:

Syreskader i tænderne

I dag har børn generelt ikke de store problemer med huller i tænderne. Derimod er det blevet et stigende problem, at mange børn og unge får syreskader i tænderne. Det skyldes, at deres tænder ligger i syrebad en stor del af dagen, på grund af et for stort forbrug af juice, saft og sodavand. Syreskader skader emaljen på tænderne, som ikke kan genoprettes, hvis skaden er sket. Derfor har forældrene et stort ansvar for at hjælpe deres børn til en god tandhygiejne og sørge for, at børnene primært kun drikker mælk og vand i dagligdagen. Pia Johansson, tandplejer på Randers Sundhedscenter, giver gode tips til, hvordan du kan hjælpe dine børn med at undgå syreskader i tænderne.

Lyt til sundhedstippet herunder:

Diabetes 2

Et stigende antal unge rammes af diabetes 2, som er arveligt, men også i høj grad en livsstilssygdom. Diabetes betyder, at kroppens evne til at producere insulin er forringet. Mennesker, der lider af diabetes 2, har for meget blodsukker i kroppen, hvilket slider på kroppen og organerne. Der er mange symptomer på diabetes 2. Det kan for eksempel være øget tørst, et sår, der ikke vil hele eller kløe over hele kroppen. 225.000 danskere har fået konstateret sygdommen, 225.000 lever med sygdommen uden at vide det, og hele 750.000 er på vej til at udvikle sygdommen. Hos Randers Sundhedscenter er der hjælp at hente. Her tilbydes nemlig kurset ”Træn din type 2 diabetes”, hvor borgeren lærer om sund kost og motion.

Lyt til sundhedstippet herunder:

KOL

KOL er en lungesygdom, som hovedsagelig rammer rygere.

Symptomerne på sygdommen er hoste og åndenød, og mange mennesker tror fejlagtigt, at de måske har en dårlig kondi, fordi de bliver forpustede af at gå op ad en trappe. Men det kan være tegn på KOL. Sygdommen kan ikke helbredes, men hvis man stopper med at ryge, undgå man, at sygdommen forværres. Hvis du vil vide mere om KOL, kan du klikke på nedenstående sundhedstip. Her fortæller fysioterapeut Tina Bruhn fra Randers Sundhedscenter om sygdommen til Bo Ørris fra Radio Alfa.

Lyt til sundhedstippet herunder:

Ondt i ryggen

Har du ondt i ryggen? Flere og flere mennesker har ofte ondt i ryggen.

Ifølge Sanne Palner, der er fysioterapeut på Randers Sundhedscenter, rammer det enten mennesker, der har et stillesiddende arbejde eller mennesker, der har et job med mange tunge løft. Men der er hjælp at hente, for det gælder om at være fysisk aktiv og træne sine muskler. Lyt til nedenstående radiotips på Radio Alfa, hvor Sanne Palner giver gode gode råd om, hvordan du med få ændringer i din hverdag kan blive mere fysisk aktiv og derved forebygge rygproblemer. Desuden afholder Randers Sundhedscenter ofte ”åben rygrådgivning”, hvor fysioterapeuter giver råd og vejledning og viser rygøvelser.  Klik ind på Randers Sundhedscenters hjemmeside og se dato for næste ”åbne rygrådgivning”

Lyt til sundhedstippet herunder:

Røgfri 2015

Har du overvejet at stoppe med at ryge?

I Randers Sundhedscenter kan du få hjælp til at blive røgfri.  Og det uanset om det er første eller måske syvende gang, du vil forsøge dig. Du kan tilmelde dig ved at sende en sms med 'RYGESTOP' til 1910. Eller du kan tilmelde dig ét af vores tilbud her.

Lyt til sundhedstippet herunder:

Ufrivillig vandladning

Ufrivillig vandladning eller inkontinens, som lidelsen også hedder, plager cirka 7000 randrusianere.

Lidelsen  rammer både unge og ældre,  mænd og kvinder. Det oplyser sygeplejerske Helle Skøtt og fysioterapeut Sanne Palner fra Randers Sundhedscenter i Ugens Sundhedstips på Radio Alfa. Lidelsen er tabubelagt, for der er ikke mange mennesker, der fortæller, at de kommer til at tisse lidt i bukserne, når de enten løber eller hoster. Men der er hjælp at hente for de mange, der døjer med inkontinens. Lyt til nedenstående radiotip, hvor Sanne Palner og Helle Skøtt fortæller, hvordan man blandt andet ved hjælp af knibeøvelser kan blive lidelsen kvit, og hvordan man forebygger at få inkontinens.

Lyt til sundhedstippet herunder: